Vyrobili jsme 30 stolků do Vinařství roku 2018 a přinášíme rozhovor se zakladatelem Vinařství Škrobák
Vlastníte rodinné vinařství a stejně jako my čerpáte ze zkušeností rodičů a prarodičů. Jak se vlastně vyvíjela vaše láska k vínu? Rozhodl jste se už jako malý kluk, že celý život zasvětíte vínu?
Je to tak. Už jako malého mě rodiče brali do vinohradu. I když je to pro děti většinou spíše otrava, mě to postupně začalo bavit a nikdy jsem nepřemýšlel, že bych v životě dělal něco jiného. Studium vinařství byla jasná volba. Tam jsem zjistil, jak úchvatný ten svět vína je. Asi jsem měl taky štěstí na kamarády, z nichž většina se vínu více či méně věnuje, takže o společnou zábavu nebyla nouze.
Vaše vinařství je Vinařstvím roku 2018. Co stojí za takovým úspěchem?
Soutěž Vinařství roku hodnotí každé vinařství ze všech možných úhlů. Hodnotí se přístup ve vinicích, ve sklepě, design lahví, architektura vinařství, koncept prodeje a další věci. Vítězství pro nás tedy opravdu znamenalo velký úspěch. Stojí za ním nadšení celé rodiny a nikdy nekončící chuť do práce. Velkou roli určitě hrál i náš přístup k zákazníkům. U nás zákazníkům nenabízíme jenom víno, ale komplexní zážitek.
Říkáte, že víno chutná nejlépe tam, kde se zrodilo a prostředí musí zážitek ještě zesílit. Ve vinařství velmi dbáte na moderní architekturu a snoubení vína s jídlem. Jaké architektonické prvky máte rádi a na jakou kuchyň nedáte dopustit?
Máme rádi jednoduchost a industriální nádech, sklo, dřevo, kov a beton. Důležité je také otevřenost našeho vinařství do krajiny. Chceme naplno využít výjimečného místa, ze kterého je nádherný výhled na vinice, ale i na čejkovický zámek. Kuchyň se snažíme přizpůsobit našim vínům. Naší nejlepší odrůdou je Pinot noir a ten jde perfektně ke kachně. Základem je tedy určitě česká kuchyně.
Pro svůj hotel jste si vybrali naše stoly a stolky z masivního dubu a kovu. Co máte na dřevěném nábytku nejraději?
Dřevo je materiál, který se po staletí používá pro skladování vína a je s ním pevně spjato, logicky tedy výborně doplňuje interiér vinařství.
Existují ve vašem hotelu nějaké další designové kousky či prvky? Kdo vám vlastně pomáhal s návrhem vašeho hotelu?
Celou podobu, a tedy i interiér, našeho vinařství navrhli Ivana Dombková a Rosťa Černík ze studia ID_arch. Ve veškeré práci mají naši plnou důvěru, a tedy i stolky od Wuders vybrali oni. Když jsem se to potom dozvěděl, říkám: “Super, ty kluky znám z hodů!”
Poslední otázka. Jaký program byste doporučil našim zákazníkům, kteří by u vás chtěli strávit například prodloužený víkend?
Lidé si k nám jezdí hlavně odpočinout, načerpat energii a poznávat víno. Myslím, že Čejkovice jsou pro to ideální místo. Nejsou tady davy turistů, je tady klid. Lidé se mohou procházet vesnicí, vinicemi, projet se na kole. Ale také není špatné využít klidné místo našeho vinařství a jen tak posedávat celý den na terase našeho Wine bistra a ochutnávat víno. A když budou mít chuť, mohou si u nás na večer domluvit zážitkovou degustaci.