ŠŤASTNÉ A VESELÉ S AŽ 45 % SLEVOU | Končí za: NAKUPOVAT

O období sklizně na jižní Moravě s Míšou z naší zákaznické podpory.

Míšo, kdy vůbec na Moravě začíná sklizeň?

Sklizeň je prakticky celé léto, protože na zahrádce dozrává všechno postupně. Největší práce se sklízením, ale začíná asi v září. U rodičů máme velkou zahradu a ještě i zahrádku zvlášť, takže sklízíme opravdu všechno - trnky, oskoruše, špendlíky a spoustu dalšího. Babička má rovnou celé políčko a vinohrad. Sklizeň nás ale ještě teprve čeká.

Oskeruša? Co to je?

To je ovoce, vypadá to trochu jako něco mezi jablkem a hruškou. Mně to třeba moc nechutná, je to takové trpčí. Hlavně se z toho pálí pálenka Oskerušovica, ale někdo to i normálně jí čerstvé.

Co u vás v rodině zavařujete nejčastěji?

Nejvíc asi zavařujeme oharky - malé zavařovací okurky. A pak úplně všechno, co nestihneme spotřebovat - nic nepřijde nazmar. Třeba moje babička zavařuje nejvíc broskve, meruňky, třešně a dýně. Na třešně má dokonce i speciální vypeckovávač, aby jí to šlo lépe od ruky. Kromě ovoce zavařujeme i zeleninu. Většinou nám totiž zbyde spousta rajčat a cukety, tak to s mamkou povaříme, rozmixujeme a máme z toho skvělou pomazánku. unsplash_Pv_Mut-lvWgJakou zavařeninu máš nejradši? 

Klasicky okurky a nebo broskve od babičky. Ale ráda to jím všechno, s mamkou jsme zvyklé přes zimu spotřebovávat, to co jsme při sklizni zavařily. Takže prakticky nekupujeme ovoce, když ho máme plný špajz. Samozřejmě když chci čerstvý banán, tak si ho koupím, ale třeba smoothie ze zavařených třešní, je za mě nejlepší. Ještě mě teď napadá, že se za chvilku budou sbírat dýně a zavařená dýně v takovém sladkém nálevu, to málokdo zná, ale je to hrozně dobré.

Co je tvoje nejoblíbenější činnost při sklizni?

Asi sbírání trnek, ale nelezu pod stromy, tam je strašně moc pavouků. Trnky se sbírají tak, že se dá pod strom plachta a pořádně se s ním zatřepe. Co neopadá, tak právě já nahoře otrhávám. Míša BLOG!Je pravda, že každý správný moravský dědeček si pálí vlastní slivovici?

Ano! A ne jen dědeček. Tady palí každý druhý, podle toho, čeho má dost. Moje mamka třeba dělá ořechovku, to se ještě zelené ořechy nakrájí a naloží do slivovice a pak se to ještě nějak dochutí. Jde hlavně o to, čeho se zrovna hodně urodí. Nejlepší je dobrá meruňkovice, to když někdo nasbírá tolik meruněk a má svojí, tak to už je něco.

A kolik ovoce je potřeba nasbírat, aby se pálilo?

Můj děda pálí v kotli, který má 100 l, takže si to zkuste představit, je to opravdu hodně. Předtím se ještě ovoce nechává kvasit v bečkách. Důležité je, aby všechno bylo čisté a nezbyl tam ani jeden lístek nebo nahnilý kousek ovoce. To se musí udělat opravdu pečlivě. Zbytky ovoce, kterého už není tolik, aby se pálilo samostatně, děda nechává kvasit dohromady a říká tomu letní směs.

Je něco, na co se musí při sklizni dávat největší pozor?

No určitě na to ovoce samotné, aby ho někdo neukradl. Jednou se nám stalo, že nám otrhali celou trnku, máme ji vedle zahrady. Bylo nám divné, na co náš pes tak štěká, pak jsme zjistili, že už nemáme žádné trnky. Na vinohrady si lidé pořizují plašiče, které dělají zvuky střelby a velká vinařství tam mají dokonce i senzory pohybu. Nejlepší je si úrodu hodně hlídat a co nejdřív sklízet.

Je nějaká akce, která se váže ke sklizni a pozvala bys na ni naše zákazníky?

Určitě burčákový pochod v Mutěnicích, je to tu kousek od Hodonína. To je opravdu pěkná akce. Většinou je krásné počasí, tak si lidi berou i deky a po cestě si sedají a užívají si burčák a víno. Je tu plno stánků, u kterých můžou lidi ochutnat pravou Moravu, babičky dělají chleba se sádlem nebo třeba patenty. To jsou takové placky natřené povidly a posypané mákem. To ať určitě naši zákazníci ochutnají.unsplash_qT515JdZNy8